Zupa kalafiorowo-serowa

Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Delii Smith (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Składniki
liście laurowe
liście i łodyga kalafiora
różyczki kalafiora
cebula
seler
por
ziemniak
szczypiorek
ser Roquefort
półtłusta śmietana

Przygotowanie
Zaczynamy od sporządzenia wywaru z listków laurowych, liści i łodyg kalafiora. Gotujemy je w wodzie przez 20 minut. W międzyczasie podduszamy cebulę, selera, pora i ziemniaki, dodajemy różyczki kalafiora, a następnie przecedzony wywar z listkiem laurowym. Po dwudziestu pięciu minutach gotowania na małym ogniu usuwamy listek i miksujemy zupę, aż będzie aksamitna. Dodajemy szczypiorek, pokruszony ser Roquefort i półtłustą śmietanę. Mieszamy, aż ser się roztopi, a zupa będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie wrząca.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE