Zupa jarzynowa z soczewicą

Zupa jarzynowa z soczewicą
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na dużym ogniu rozgrzać garnek do zupy i wlać oliwę. Dodać cebulę, marchew, selera i czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć około 5 minut, aż warzywa lekko się zrumienią. Dodać pomidora, łyżeczkę soli i smażyć dwie minuty. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć kolejne dwie minuty.
Dodać soczewicę, liść laurowy, tymianek, pieprz i pozostałe 2 łyżeczki soli. Wlać bulion i wodę, zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, usuwając pianę, która będzie się pojawiać na powierzchni, aż soczewica zmięknie - ok. 15-20 minut. (W zależności od wieku soczewicy.) Wlać ocet winny, wymieszać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, wlać więcej wody. Usunąć liść laurowy. Podawać zupę z grzankami czosnkowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE