Zupa imbirowo-marchewkowa i krewetki w wiórkach kokosowych

Zupa imbirowo-marchewkowa i krewetki w wiórkach kokosowych
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



Składniki zupy imbirowo-marchewkowej:
12 marchewek
1 posiekana, średnia cebula
2 ząbki czosnku
55g masła
2 łyżki oliwy
3 łyżki obranego i posiekanego imbiru
60g rozgniecionych pomidorów
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 l wywaru drobiowego (można go zastąpić warzywnym)
sól i pieprz (do smaku)

Składniki polewy z koziego sera:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
120 ml mleka
115g koziego sera

Składniki krewetek w wiórkach kokosowych:
10 dużych, oczyszczonych krewetek z pozostawioną końcówką pancerza
120g mąki + 4 łyżki do obtaczania
2 jaja
75g słodkich wiórków kokosowych
120 ml maślanki
olej (do smażenia)
sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie zupy imbirowo-marchewkowej:
W rondlu roztop masło, dodaj oliwę, posiekaną cebulę, czosnek, imbir, skórkę z cytryny. Smaż przez 5 minut, dodaj marchew. Smaż przez kolejne 3 minuty, dodaj pomidory, wywar, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Miksuj partiami w mikserze. Dolej sok z cytryny, dodaj sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie polewy z koziego sera:
Na patelni roztop masło, wsyp mąkę, smaż przez 2 minuty, wlej mleko, dorzuć ser kozi. Smaż, mieszają, aż powstanie gęsta, gładka masa, czyli przez 4-6 minut. Polej albo nałóż łyżką na zupę tuż przed podaniem.

Przygotowanie krewetek w wiórkach kokosowych:
Do rondla wlej olej do wysokości 10 cm. Podgrzej do 175°C. Dopraw krewetki solą i pieprzem.
Wymieszaj 60g mąki, jaja, 50g wiórków kokosowych i maślankę. W drugiej misce wymieszaj 4 łyżki mąki i 25g wiórków kokosowych. Trzymając krewetki za końcówkę pancerza zanurzaj je w cieście, aż dobrze będą dobrze pokryte. Potem zanurz w mące z wiórkami. Ostrożnie włóż do tłuszczu i smaż przez 4-6 minut, aż będą złocistobrązowe. Wyjmuj łyżką cedzakową i wyłóż na papierowe ręczniki kuchenne, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj.

© 2012 Vicki Ferentinos


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA