Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Przepis



Składniki:
28 g suszonych smardzów
28 g suszonych prawdziwków
240 ml wody
3 łyżki oliwy
1 drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
60 g masła
3 pieczarki, umyte i posiekane
30 g pszennej mąki
2 łyżeczki posiekanego tymianku
60 ml białego wina
1 l wywaru drobiowego
240 ml gestej śmietany
1 łyżeczka posiekanej natki
60 g świeżych kurek
4 łyżki oliwy
sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby w wodzie. W rondlu, na połowie oliwy usmaż cebulę i czosnek. Dodaj masło i pieczarki. Odcedź namoczone grzyby i dorzuć do rondla. Usmaż dokładnie. Dodaj mąkę i tymianek. Starannie wymieszaj. Wlej białe wino i odskrob z dna przysmażenia. Wlej wywar i gotuj przez 30 minut. Dolej śmietanę i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj nieco zupę. W razie potrzeby dopraw i dodaj posiekaną natkę. Na patelnię wlej resztę oliwy i usmaż kurki.

Podanie:
Nałóż kurki na 4 talerze. Wlej zupę. Podawaj gorącą.

© 2012 Corey Roberts

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE