Zupa dyniowo-kasztanowa

Zupa dyniowo-kasztanowa
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 150 g niełuskanej kaszy jęczmiennej (grano farro)
  • mała dynia cebulowa
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • chili w proszku
  • oliwa
  • 1 cebula
  • grubo posiekana
  • 1 główka selera naciowego (biała część)
  • posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • garstka liści rozmarynu
  • 100 g pancetty
  • pokrojonej w kostkę
  • 1 opakowanie kasztanów
  • obranych i ugotowanych (pakowane próżniowo)
  • 250 ml bulionu drobiowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 245 stopni C. Zalej kaszę wodą i odstaw na pół godziny, żeby spęczniała. Przekrój dynię na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój na cząstki, dopraw solą i chili w proszku, polej oliwą i wstaw do piekarnika na pół godziny. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż cebulę i seler naciowy przez 2 min na dużym ogniu. Zmniejsz płomień i podsmażaj, aż warzywa się zrumienią. W tym czasie posiekaj czosnek z rozmarynem. Dodaj pancettę do warzyw w rondlu i podsmaż, aż aromaty się połączą. Dodaj czosnek z rozmarynem. Smaż wszystko na małym ogniu przez 15 min. Odcedź kaszę, wsyp do rondla, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 20 min. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw na kwadrans, żeby przestygła. Posiekaj grubo kasztany i dodaj do warzyw. Posiekaj drobno dynię, dodaj do rondla. Wymieszaj wszystko i dolej bulion. Dodaj tyle ugotowanej kaszy, żeby zupa uzyskała właściwą konsystencję. Przed podaniem skrop porcje oliwą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE