Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1,5 kg obranej
  • pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 plastry prosciutto
  • 1 miarka wywaru warzywnego
  • 100g posiekanej w kostkę
  • wędzonej szynki
  • 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu
  • 300g obranych i rozgniecionych ziemniaków
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • 2 łyżki stołowe posiekanej natki (do przybrania)
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 łyżka stołowa masła
  • sól i pieprz (do smaku)
  • oliwa (do polania)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ziemniaki i dynię ugotuj do miękkości w dużym garnku, w osolonej wodzie. Rozgnieć ziemniaki z mlekiem i masłem. Odstaw. Na patelni podsmaż na maśle cebulę, czosnek i rozmaryn. W tym czasie na grillu upiecz prosciutto. Wrzuć do miksera kawałki dyni. Zmiksuj, od czasu do czasu mieszając. Dorzuć szynkę, zmiksuj razem. Dodaj czosnek i cebulę z rozmarynem. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku. Przełóż do dużego, rozgrzanego garnka i podgrzewaj, mieszając. Gdy zupa będzie gorąca, przełóż łyżką wazową na głębokie talerze. Pośrodku nałóż zgrabną porcję ziemniaków purèe. Udekoruj upieczonym prosciutto. Posyp natką, polej oliwą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE