Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Moja grecka kuchnia (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis



Wywar
1 kura rosołowa
2 marchewki
4 łodygi selera naciowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
sól
szklanka ryżu
2 jajka
sok z 2 cytryn

Przygotowanie
Ugotuj wywar. Włóż kurę do garnka z zimną wodą, dodaj pozostałe składniki i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 15 minut. W miarę potrzeby szumuj, pod koniec gotowania spróbuj i ewentualnie dodaj trochę soli. Wyjmij kurę i trzymaj ją w ciepłym miejscu, przykrytą folią aluminiową. Warzywa i przyprawy wyjmij i wyrzuć, lub wykorzystaj do innego dania. Wrzuć ryż do wywaru i gotuj przez 15 minut. W międzyczasie roztrzep jajka w misce i dodaj do nich sok z cytryny. Dodaj trochę wywaru, cały czas mieszając, żeby jajka się nie ścięły. Następnie dodaj jeszcze jedną chochlę wywaru, cały czas mieszając. Na koniec przelej masę do wywaru, również cały czas mieszaj. Podawaj z mięsem z kury i cząstkami cytryny.

© Tonia Buxton

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE