Zupa cebulowa oraz pulpety z wołowiny i nerek

Zupa cebulowa oraz pulpety z wołowiny i nerek
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Przepis


Składniki zupy:
900 g cebuli
1-2 łyżeczki cukru demerara
1 liść laurowy
600 - 900 ml wywaru wołowego lub z kurczaka

Składniki pulpetów:
225 g niezbyt drobno zmielonej wołowiny
sól i pieprz
1 jajo
100 g nerek jagnięcych
50 g łoju wołowego
1 posiekana, usmażona na szklisto i wystudzona cebula
25-50 g tartej bułki
nieco sosu Worcester
mąka do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
tarty żółty ser do podania

Przygotowanie zupy:
Cebulę obierz, posiekaj w pióra. Duś na małym ogniu, aż będzie brązowa. Dosyp brązowy cukier i dorzuć liść laurowy. Wlej wywar wołowy albo z kurczaka. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Wlewaj zupę do kokilek. Dołóż po 3 usmażone pulpety. Posyp żółtym serem. Ustaw kokilki na blasze. Wstaw pod rozgrzany grill, żeby ser się roztopił.

Przygotowanie pulpetów:
Do miski wrzuć zimną, zmieloną wołowinę. Dodaj nieco soli i pieprzu. Wbij jedno jajo. Wymieszaj. Miskę można postawić w większej misce z lodem. Wtedy szybciej i łatwiej wyrobicie masę.
Z nerek odetnij tłuszcz i błony. Pokrój nerki w drobną kostkę. Wrzuć do robota kuchennego. Dodaj łój wołowy. Zmiksuj razem. Przełóż do wołowiny. Dodaj cebulę. Wymieszaj. Wsyp tartą bułkę, wlej sos Worcester. Wymieszaj, aby powstała ścisła, elastyczna masa. Odłóż masę do lodówki. Gdy stwardnieje, wyjmij. Oprósz dłonie mąką i nabieraj łyżką masę. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Układaj pulpety. Smaż przez 6–8 minut na patelni, aż będą złocistobrązowe ze wszystkich stron.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 3”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE