Zupa „krwawa mary”

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.9)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Pokrojone na pół pomidory ułożyć na blasze skórką do dołu. Papryczki przekroić wzdłuż i wygarnąć łyżeczką nasionka, położyć na pomidorach, posypać cukrem i polać oliwą. Blachę wstawić do piekarnika na około pół godziny. Podpieczone pomidory i chili przełożyć do blendera. Na blachę wlać trochę bulionu, żeby rozpuścić cukier skarmelizowany na dnie. Wlać bulion z blachy do blendera, zmiksować na gładką masę, którą następnie należy przetrzeć przez sito. Dolać resztę bulionu. Zupę można doprawić odrobiną koncentratu pomidorowego, ewentualnie paroma kroplami tabasco, wymieszać trzepaczką. Dodać chrzan, wlać sherry i wódkę oraz trochę soku, wyciśniętego z pomarańczy, wymieszać. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ciepłą w szklaneczkach, z gałązką selera naciowego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE