Zupa „krwawa mary”

Zupa „krwawa mary”
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.9)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrojone na pół pomidory ułożyć na blasze skórką do dołu. Papryczki przekroić wzdłuż i wygarnąć łyżeczką nasionka, położyć na pomidorach, posypać cukrem i polać oliwą. Blachę wstawić do piekarnika na około pół godziny. Podpieczone pomidory i chili przełożyć do blendera. Na blachę wlać trochę bulionu, żeby rozpuścić cukier skarmelizowany na dnie. Wlać bulion z blachy do blendera, zmiksować na gładką masę, którą następnie należy przetrzeć przez sito. Dolać resztę bulionu. Zupę można doprawić odrobiną koncentratu pomidorowego, ewentualnie paroma kroplami tabasco, wymieszać trzepaczką. Dodać chrzan, wlać sherry i wódkę oraz trochę soku, wyciśniętego z pomarańczy, wymieszać. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ciepłą w szklaneczkach, z gałązką selera naciowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA