Zrazy wołowe z knedlami

Zrazy wołowe z knedlami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Po-smak świata: Węgry (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia węgierska

Składniki:

Na zrazy:

  • 4 plastry wołowiny z pierwszej krzyżowej
  • 50 g ugotowanych w 2 szklankach wody suszonych borowików (wodę zachować)
  • 1 spora gałązka świeżego rozmarynu + kilka listków do gotowania
  • 8 plastrów suszonego jabłka
  • sól, młotkowany pieprz do smaku + kilka ziaren pieprzu do gotowania
  • 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki lub 1 łyżeczka paprykowej pasty węgierskiej
  • olej lub smalec do smażenia
  • 50 ml palinki śliwkowej lub śliwowicy
  • Na knedle:
  • 3 czerstwe bułki pszenne
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pęczek natki
  • 1 średnia cebula
  • 50 g sera długodojrzewającego
  • pieprz sól
  • 1 łyżeczka masła
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wołowinę rozbić i natrzeć solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. Na każdym płacie mięsa ułożyć osączone plastry borowików i jabłek, zwinąć zrazy i spiąć wykałaczką. Zrazy obsmażyć, zalać wodą pozostałą po gotowaniu grzybów, dodać rozmaryn, ziarenka pieprzu, przykryć i gotować przez ok. 1,5h. Jeśli płynu będzie za mało można dolać trochę wody. Pod koniec gotowania dodać pastę paprykową lub paprykę. Całość podlać palinką i flambirować.

Knedle:
Bułki pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z odrobiną masła. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, jak się zeszkli dodać posiekaną natkę. W misce połączyć wszystkie składniki, dolewając tyle wody, by otrzymać ciasto, z którego łatwo będzie można ulepić knedle. Kuleczki nadziewamy pokrojonym w kostkę serem długo dojrzewającym i gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA