Złoty dżem

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
3 godziny

Składniki:

  • 2 grapefruity, 2 pomarańcze, 1 cytryna (w sumie 750 gramów owoców cytrusowych)
  • 6 szklanek wody
  • 6 szklanek cukru
  • ½ szklanki whisky

Kalkulator wag i miar

Przepis

Owoce pokrój w jak najcieńsze plasterki. Włóż do nierdzewnego lub emaliowanego garnka i namocz przez noc. Następnego dnia zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez godzinę, aż owoce zmiękną. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj i gotuj na dużym ogniu przez 40 minut. Dodaj whisky i gotuj, aż dżem osiągnie punkt tężenia (wymaga to kolejnych 40 minut). Sprawdź wylewając odrobinę na talerz. Jeśli na powierzchni powstanie błonka, dżem jest gotowy. Przelej do wysterylizowanych słoików, póki gorący, i zakręć wysterylizowanymi pokrywkami. Można przechowywać przez kilka miesięcy.

Wskazówki:
Dżem można jeść na tostach, glazurować nim kotlety wieprzowe lub używać do dressingu do sałatek.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE