Złocisty tort z kremem maślanym

Złocisty tort z kremem maślanym
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.22)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Ciasto
240 g masła o temp. pokojowej
2 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 duże jajka o temp. pokojowej
2¾ szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka maślanki o temp. pokojowej

Syrop
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem maślany
360 g masła o temp. pokojowej
białko 4 dużych jajek
½ łyżeczki winianu potasu
3 łyżki + 10 łyżek cukru
¼ szklanki wody
1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

¾ szklanki dżemu z czerwonej porzeczki albo malin
cukier-puder

Przygotowanie ciasta
Utrzeć masło mikserem na gładką, puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać cukier, a następnie ekstrakt waniliowy i jajka – po jednym. Do oddzielnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszając mikserem na średnich obrotach dodawać do maślanej masy na przemian sypkie składniki (po ½ szklanki) i maślankę. Gdy ciasto będzie gładkie, rozłożyć je do 3 okrągłych foremek o średnicy 20 cm. Piec na środkowej półce piekarnika przez 30- 40 min, obracając foremki o 180° w połowie pieczenia. Wyjąć spody z piekarnika, ostudzić przez 20 min i wyjąć z foremek na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygły.

Przygotowanie syropu
Zagotować wodę z cukrem, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu maślanego
Utrzeć masło, żeby było puszyste i odstawić. W oddzielnej misce ubić białka z winianem potasu. Stopniowo dodając 3 łyżki cukru, ubić dość sztywną pianę z białek. Odstawić. Zagotować w rondelku wodę z pozostałymi 10 łyżkami cukru. Podgrzewać syrop do 115°C, używając termometru cukierniczego. Zdjąć z ognia i natychmiast – stale mieszając mikserem na średnich obrotach – ostrożnie wlać do piany z białek po ściance miski. Zwiększyć obroty miksera i mieszać, aż piana ostygnie do temp. pokojowej. Mieszając, dodawać porcjami miękkie masło. Po 2 minutach dodać ekstrakt waniliowy i sól.

Ułożyć jeden spód, posmarować go syropem za pomocą pędzla i nałożyć warstwę kremu maślanego, rozsmarowując go do samych krawędzi ciasta. Rozmieszać w miseczce dżem, nałożyć na krem i delikatnie rozsmarować. Przycisnąć lekko krem drugą warstwą ciasta i powtórzyć powyższe czynności. Na szczycie tortu położyć trzecią warstwę ciasta. Wstawić tort na 15 min do lodówki. Wyjąć, oprószyć cukrem-pudrem i pokroić.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE