Złocisty pudding jabłkowy gotowany na parze

Złocisty pudding jabłkowy gotowany na parze
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 4-6 koksów
  • 4-6 jabłek Bradley
  • kawałek masła (do smażenia)
  • 50 g masła (do wysmarowania formy)
  • 50 g ciemnobrązowego cukru (do wysypania formy)
  • 100 g rodzynków
  • drobno starta skórka z 2 cytryn
  • duża szczypta cynamonu
  • 50 g bułki tartej
  • 2 łyżki stołowe syropu cukrowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oba gatunki trzymaj oddzielnie.
Roztop na patelni kawałek masła i dorzuć koksy. Zamieszaj i przykryj pokrywką. Duś na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, kilkakrotnie mieszając, aż zaczną mięknąć, ale ósemki muszą zachować kształt. Wysyp na talerz. Dorzuć na patelnię kawałek masła, dosyp jabłka Bramley. Duś przez kilka minut, aż będą miękkie. Wyłóż na talerz, żeby wystygły. Wrzuć do miski oba gatunki jabłek. Dosyp rodzynki i drobno startą skórkę z cytryn. Dodaj dużą szczyptę cynamonu i bułkę tartą. Dolej syrop cukrowy.
Dokładnie wymieszaj. Formę do puddingów o pojemności 1,2 l wysmaruj miękkim masłem. Wysyp dokładnie ciemnobrązowym cukrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE