Ziołowe panisse z salsą verde

Ziołowe panisse z salsą verde
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 szklanki wody
  • 6 łyżek oliwy extra vergine plus więcej do smażenia
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • ½ łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W średnim rondlu utrzyj mąkę z ciecierzycy z wodą i oliwą, podgrzewając na średnim ogniu. Gotuj stale mieszając około 7 minut, aż mieszanina będzie gęsta i gładka. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min. Wmieszaj zioła oraz sól i rozprowadź w kwadratowej foremce o boku 20 cm, wyłożonej folią plastikową, zupełnie ostudź i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem rozgrzej nieco oliwy na teflonowej patelni. Przełóż panisse na deskę i pokrój na 16 prostokątnych kawałków o wymiarach 2,5 x 10 cm. Smaż panisse po około 3 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Delikatnie przełóż na talerze i podaj z salsą verde.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA