Ziemniaki z pieczarkami i curry

Ziemniaki z pieczarkami i curry
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Doskonałe trio (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
4 ziemniaki duże do pieczenia, po 250 – 300 g każdy
2 łyżki oleju słonecznikowego albo rzepakowego, ewentualnie oliwy
400 g grubo pokrojonych pieczarek
1 duży posiekany ząbek czosnku
spora porcja masła, 30 - 50 g
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Umyć ziemniaki i nakłuć łupiny widelcem. Piec ziemniaki w formie albo bezpośrednio na blasze przez 1 godz, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu i rozgrzać olej. Smażyć grzyby przez 5 min, aż zmiękną i zmienią kolor. Nie zmniejszać ognia, żeby odparowała wilgoć z grzybów.Przełożyć grzyby na talerz. Usmażyć pozostałe pieczarki. Dołożyć wcześniejszą partię grzybów. Dodać czosnek i pastę curry. Smażyć, ciągle mieszając, przez minutę. Zdjąć z ognia. Przeciąć ziemniaki na pół wzdłuż, trzymając je w serwetce, żeby się nie poparzyć. Przełożyć miąższ ziemniaków do miski. Zostawić 5 mm warstwę miąższu w łupinach. Wstawić łupiny z powrotem do piekarnika na czas przygotowania nadzienia, ale nie na dłużej niż 10 min. Wymieszać miąższ ziemniaków z masłem solą i pieprzem. Dodać pieczarki z curry. Nadziać łupiny ziemniaków i wstawić do piekarnika na 10 – 15 min. Odstawić na 5 min, żeby nieco przestygły. Przyprawić solą i pieprzem przed podaniem. Serwować z czatnejem z mango.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE