Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie

Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 3 miarki kalafiora*
  • dwie łyżeczki świeżych listków tymianku
  • dwie miarki creme fraiche (albo tłustej
  • kwaśnej śmietanki)*
  • ½ miarki kremówki*
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki, głąby odcinamy. Kroimy listki tymianku. Mieszamy ze sobą oba rodzaje śmietan. Na blasze do pieczenia układamy warstwę pokrojonych ziemniaków. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Polewamy je śmietanowym sosem i posypujemy tymiankiem. W ten sposób układamy trzy warstwy. Na koniec dodajemy kalafior. Całość pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury dwustu stopni. Następnie obniżamy temperaturę do stu dziewięćdziesięciu stopni i zapiekamy kolejne pół godziny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE