Ziemniaczana tortilla z chorizo

Ziemniaczana tortilla z chorizo
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • ½ kg surowej kiełbasy chorizo
  • bez skórki
  • 1/3 szklanki oliwy extra vergine
  • 4 niezbyt mączyste
  • zwarte ziemniaki (np. irga)
  • pokrojone na plasterki
  • gruba sól
  • 1 cebula
  • pokrojona na cienkie plasterki
  • 4 duże jajka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i usmaż mięso, a następnie zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Wstaw patelnię na średni ogień i rozgrzej oliwę. Rozłóż na niej plasterki ziemniaków, posyp solą, a na wierzchu rozłóż cebulę. Podsmażaj, aż ziemniaki będą miękkie, podważając je od czasu do czasu, żeby nie przywarły. Zdejmij je i zlej prawie cały tłuszcz z patelni, oprócz 2 łyżek. Rozkłóć jajka w dużej misce, dodaj ziemniaki, delikatnie przemieszaj, przełóż z powrotem na patelnię i dodaj mięso. Wymieszaj i podsmażaj, aż tortilla zbrązowieje, a następnie przełóż na drugą stronę (przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem i zsuń z powrotem, żeby się usmażyła z drugiej strony). Podawaj trójkątne kawałki tortilli na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA