Zielone curry z kurczaka

Zielone curry z kurczaka
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Przepis

Zielona pasta curry
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli
2,5 cm kawałek galangalu lub imbiru
2 łodygi trawy (palczatki) cytrynowej
2 łyżeczki skórki z limonki
30 g łodyg z naci kolendry
30 g szalotek
2 ząbki czosnku
40 g świeżych małych zielonych papryczek chilli
60 g liści tajskiej bazylii

Curry
1 litr mleka kokosowego
4 łyżki zielonej pasty curry
1 cały kurczak
3 okrągłe białe tajskie bakłażany
2 łyżki rozdrobnionego cukru palmowego
4 liście cytryny indyjskiej (limonki kaffir)
2 łyżki sosu rybnego
15 g liści tajskiej bazylii
1 długie czerwone chilli
1 długie zielone chilli
ryż jaśminowy


Przygotować pastę curry
Galgant zetrzeć na tarce, trawę cytrynową i łodygi kolendry posiekać. Szalotki obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Jeśli pasta ma być mniej ostra, usunąć z zielonych papryczek chilli nasiona i błonki. Utłuc w moździerzu sól, ziarna pieprzu i nasiona kminu i kolendry. Przesypać do malaksera. Dorzucić resztę składników i zmiksować na gładką pastę, ew. dodając 1 2 łyżeczki wody. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce do 7 dni.

Przygotować curry
Pokroić kurczaka na kawałki. Pokroić bakłażany. Wlać do garnka 4 łyżki mleka kokosowego, dodać pastę curry i rozmieszać, smażyć kilka minut. Włożyć kurczaka, obtoczyć w sosie i chwilę smażyć. Dodać bakłażany, resztę mleka kokosowego, cukier palmowy i porwane liście cytryny indyjskiej. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20-30 minut, aż kurczak będzie miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać sos rybny i posiekane liście bazylii. Rozłożyć na miseczki, udekorować paseczkami czerwonej i zielonej papryczki chilli i podawać z ryżem jaśminowym.

© Paul Marrett

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE