Żeberka z miodem

Żeberka z miodem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Żeberka
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
3 godziny

Przygotowanie:

Składniki:
6 łyżek gęstego miodu
3 łyżki sosu ostrygowego
¼ łyżeczki płatków chili
4 gwiazdki anyżu
¼ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
4 ząbki czosnku
1,5 kg żeberek

Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: do brytfanny dodajemy miód, sos ostrygowy, płatki chili, anyż i sól. Mielemy pieprz i też dodajemy. Pokrywamy żeberka marynatą, dodajemy całe ząbki czosnku i odstawiamy na 2 godziny albo na noc. Pieczemy żeberka w 160°C przez 90 minut. Od czasu do czasu obracamy. Podnosimy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 15 minut. Uważamy, bo łatwo mogą się przypalić. Mięso powinno być miękkie, ale nie ma odchodzić od kości. Lepkie, niemal przypalone.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE