Żeberka w glazurze

Żeberka w glazurze
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Ucztowisko Jamiego (odc. 2)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
8

Przepis



Składniki:
2 długie paski żeberek (każdy średnio po 3 kg)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sok z jednej pomarańczy

Mieszanka przyprawowa do natarcia:
2 łyżki nasion kopru włoskiego
5 goździków
2 łyżeczki nasion kminu
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
kilka gałązek tymianku (same listki)
kilka gałązek rozmarynu (same listki)
3 ząbki czosnku

Sos barbecue:
120 ml ketchupu
kilka kropli tabasco
3-4 łyżki płynnego miodu
3 łyżki soku jabłkowego
sos Worcestershire do smaku
odrobina octu balsamicznego
roztarty ząbek czosnku

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. W moździerzu utrzeć nasiona kopru, goździki, kmin i pieprz wraz z porządną szczyptą soli. Dodać paprykę i listki tymianku oraz listki z 3-4 gałązek rozmarynu, ubić wszystko. Dodać czosnek, rozetrzeć.

Żeberka ułożyć w dużej brytfance, posypać mieszanką przypraw i wetrzeć ją w mięso, tak, by było nią równo pokryte. Położyć żeberka „na smutną buźkę” (czyli wypukłością łuku żeber do góry), dodać kilka gałązek rozmarynu i sok pomarańczowy. Zakryć brytfankę podwójną warstwą folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika na 3 1/2 do 4 godzin. Mięso między żeberkami przy ściśnięciu palcami powinno być miękkie.

Wymieszajcie składniki sosu w miseczce. Spróbujcie i podkręćcie smak wedle uznania. W którąkolwiek pójdziecie stronę ze smakiem, pamiętajcie, że ma być on nieco przesadzony, bo złagodnieje podczas pieczenia. Nie jest to konieczne, ale dobrze byłoby podgrzać sos przez kilka minut w rondelku.
Pokrójcie żeberka wzdłuż kości na porcje po dwa żeberka. Posmarujcie tym cudownym sosem albo je w nim maczajcie. Trzeba się z tym pospieszyć, jeśli wszystkie mają być gotowe w tym samym czasie. Ułóżcie żeberka na grillu, z tej strony, gdzie jest on słabo nagrzany. Kiedy sos na żeberkach zacznie tańczyć, przewróćcie je. Pilnujcie, żeby temperatura nie była za wysoka i smarujcie żeberka kolejnymi warstwami sosu. Uważajcie, żeby sos nie zaczął się przypalać. Możecie też wstawić żeberka w brytfance pod grill w piekarniku na 5-10 minut, by zyskały chrupiącą otoczkę.







 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE