Żeberka jagnięce

Żeberka jagnięce
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.20

Składniki:

  • Panierka:
  • ¾ szklanki natki pietruszki
  • ¾ szklanki świeżej bułki tartej (z 3 kromek chleba, bez skórki)
  • ½ szklanki liści świeżej mięty, dodatkowo gałązki do dekoracji
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli gruboziarnistej
Jagnięcina:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Przykryj jagnięcinę plastikową folią i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

W robocie kuchennym umieść pietruszkę, bułkę tartą, liście mięty, skórkę cytryny, czosnek, oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj, w razie potrzeby zbierając masę z boków miski. Odstaw.

Usuń tłuszcz z jagnięciny, pozostawiając maksymalnie pięciomilimetrową warstwę i wytrzyj mięso papierowymi ręcznikami. Przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią odrobinę oliwy. Umieść jagnięcinę tłuszczem do dołu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Zlej tłuszcz z patelni.

Nałóż jogurt łopatką na stronę mięsa z tłuszczem i posyp je panierką. Włóż z powrotem na patelnię panierką do góry. Kontroluj temperaturę i smaż przez około 18-24 minuty, aż do osiągnięcia 50°C (średnio-krwisty stopień wysmażenia). Pozostaw na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.

Pokrój równo między żeberkami. Podawaj z miętową galaretką i gałązką mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA