Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 800 g ziemniaków (Bill poleca ekologiczne)
  • 50 g masła + odrobina do nasmarowania formy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 duże cebule
  • drobno posiekane
  • 1 łyżeczka tymianku + odrobina do dekoracji
  • 500 ml bulionu drobiowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść masłem naczynie żaroodporne o pojemności 1,5 litra. Pokrój ziemniaki w cienkie plastry, najlepiej używając szatkownicy. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej masło z oliwą. Smaż cebulę 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Wmieszaj tymianek i zdejmij z ognia. 1/3 ziemniaków ułóż na dnie naczynia. Pokryj 1/3 cebuli i dopraw. Pamiętaj, że bulion jest słony. Powtórz te czynności dwukrotnie, a potem zalej warzywa bulionem. Nakryj folią aluminiową i piecz przez godzinę. Zdejmij folię i piecz jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni. Przed podaniem posyp tymiankiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA