Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z cheddarem

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z cheddarem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 duże słodkie cebule
  • pokrojone w cienkie plastry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • masło do wysmarowania naczynia
  • 1 kg słodkich ziemniaków
  • obranych i pokrojonych w cienkie plastry
  • 3 szklanki startego cheddara
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na średnim ogniu rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie i lekko się skarmelizuje, ok. 12 - 15 minut. Wymieszać w miseczce wszystkie przyprawy. Wysmarować masłem duże żaroodporne naczynie i włożyć do niego jedną trzecią ziemniaków. Posypać połową mieszanki przypraw. Przykryć połową cebuli i jedną trzecią cheddara. Ułożyć następną warstwę ziemniaków i posypać resztą przypraw. Przykryć resztą cebuli i jedną trzecią cheddara. Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków. Polać zapiekankę śmietaną wymieszaną z bulionem i posypać pozostałym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 175° C. Potem zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220° C i piec jeszcze 45 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE