Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

650 g kapusty włoskiej
8 ziemniaków
150 g masła
sól i świeżo zmielony pieprz
300 g sera taleggio

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na ściereczce i osuszyć drugą. Wykroić głąb z kapusty i podzielić ją na liście. Wyciąć z liści główny, gruby nerw. Blanszować w osolonym wrzątku ok. 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ściereczce. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków tak, by plasterki zachodziły na siebie. Posypać solą i pieprzem, rozrzucić na wierzchu kawałki masła. Wyłożyć na ziemniaki warstwę kapusty. Pokroić ser na cienkie plasterki i rozłożyć na kapuście. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków tak, by plasterki zachodziły na siebie. Przykryć folią aluminiową i piec 25 minut, usunąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerze i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE