Zapiekanka z zielonych pomidorów i cebuli

Zapiekanka z zielonych pomidorów i cebuli
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Boczek smażymy na patelni (najlepiej żeliwnej). Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki. Zdejmujemy boczek z patelni, odlewany z niej dwie łyżki tłuszczu i zalewamy nim bułkę tartą. Następnie smażymy krążki cebuli (z obu stron, na złoty kolor). Pomidory myjemy i kroimy na grube plastry. Ser ścieramy na tarce. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian rządki plasterków pomidorów i usmażone krążki cebuli. Doprawiamy je solą i pieprzem. Posypujemy startym serem, pokrojonym usmażonym boczkiem i bułką tartą z dodatkiem tłuszczu. Całość zapiekamy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu siedemdziesięciu stopni Celsjusza.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE