Zapiekanka z wędzonego łupacza

Zapiekanka z wędzonego łupacza
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 900 g wędzonego łupacza
  • 450 ml mleka
  • cała cebula
  • goździk
  • liść laurowy
  • 20 g masła + do posmarowania
  • 20 g pszennej mąki
  • 2-4 jaja ugotowane na twardo
  • mrożony groszek
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanej
  • karbowanej natki
  • pieprz
  • 150 ml śmietany 18%
  • białe wino (dowolnie)
  • sok z cytryny (dowolnie)
  • 900 g purée z ziemniaków
  • 100 g tartego
  • żółtego sera

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z płatów wędzonego łupacza usuń skórę i odetnij płat mięsa z ościami albo je usuń. Płaty ułóż płasko w brytfannie. W rondlu podgrzej mleko z cebulą, w którą goździkiem wbij liść laurowy. Gdy się zagotuje, wyłącz gaz i pozostaw na kwadrans, żeby nabrało aromatu przypraw. Znów doprowadź je do wrzenia i wylej na rybę. Musi ją dokładnie pokryć. Przykryj brytfannę blachą, aby ryba także się dusiła. Gdy kawałki ryby staną się półprzezroczyste, wyjmij je na półmisek. Mleko przecedź.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE