Zapiekanka z tajskim curry

Zapiekanka z tajskim curry
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki, Dania z kurczaka
Ilość osób:
6

Składniki:

  • Ciasto:
  • 150 g mąki
  • szczypta drobnoziarnistej soli
  • 40 g masła, schłodzonego i pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
  • 35 g smalcu, schłodzonego i pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • roztrzepane jajko do posmarowania
Farsz:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Farsz:
Pokrój kurczaka w 1,5 cm kawałki.

Na średnim ogniu rozgrzej w patelni olej. Wrzuć szalotki, czosnek, chilli i imbir. Smaż kilka minut, aż wszystko zmięknie, ale nie zrumieni się.

Dodaj pastę curry i duś jeszcze przez minutę lub dwie. Wrzuć kurczaka i zwiększ ogień. Smaż ciągle mieszając, aż mięso przestanie wyglądać na surowe. Dodaj śmietankę kokosową, wywar z kurczaka, listki limonki, trawę cytrynową i batat. Gotuj 12-15 minut, aż batat zmięknie.

Dodaj skrobię kukurydzianą, doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Odstaw do ostygnięcia.

Wyjmij trawę cytrynową i listki limonki i przełóż do formy do zapiekanki o pojemności ok. 1,2 litra.

Ciasto:
Wsyp mąkę do miski, dodaj masło i smalec i rozetrzyj delikatnie palcami, aż będzie przypominać kruszonkę. Można to też zrobić malakserem.

Mieszając nożem dodaj stopniowo tyle wody, aby utworzyło się ciasto. Gdy zacznie się łączyć, delikatnie zagnieć je rękami w kształt kuli. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C

Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Odetnij 2 cm pas ciasta. Zwilż wodą brzeg formy i oklej odciętym ciastem. Pozostałe ciasto potnij na kratkę przy pomocy wałka do kratkowania, rozciągnij delikatnie, żeby powstała kratka i umieść na zapiekance. Dociśnij brzegi, odetnij nadmiar ciasta, posmaruj ciasto jajkiem i piecz 30 minut, aż się zezłoci.

Odczekaj 5 minut i podawaj z ugotowanymi na parze lub obsmażonymi warzywami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA