Zapiekanka z serów

Zapiekanka z serów
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.65)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 250 ml lekko podgrzanej 12 % śmietanki
  • mleka lub mieszanki,
  • 3 jaja w pokojowej temperaturze
  • ¾ szklanki startego sera ementaler
  • gruyere
  • cantal lub ich mieszanki
  • ¼ szklanki startego parmezanu lub twardego pecorino
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • lub do smaku
  • masło do wysmarowania smarowania formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki oprócz masła. Wlać do 4 lub 6 wysmarowanych masłem kokilek lub do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piec przez 20 – 30 minut, aż zapiekanka będzie prawie całkiem twarda, choć w środku powinna być półpłynna. Ostudzić, podawać ciepłą lub w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA