Zapiekanka z ryby

Zapiekanka z ryby
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Przepis



Nadzienie
2 duże filety z wędzonego łupacza (bez skóry i ości)
8 dużych filetów z soli
1,2 l mleka 3,2%
1 kg małży w skorupkach lub 250 g ugotowanych małży bez skorupek
20 ml białego wina
2 duże garści ugotowanych krewetek
100 g mrożonego groszku
100 g małych pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos
130 g masła
120 g mąki
mleko z gotowania ryby

Puree ziemniaczane
900 g ziemniaków
50 ml mleka z gotowania ryby
50 g startego Cheddara
25 g masła
sól i pieprz

Do podania: zielona fasolka szparagowa


Przygotowanie nadzienia
Pokroić rybę na duże kawałki i włożyć do rondla. Wlać mleko, postawić na małym gazie i doprowadzić do wrzenia. Wyjąć rybę i dobrze osączyć. Mleko przecedzić i zachować do sosu (odmierzyć 50 ml z przeznaczeniem do puree). Ugotować małże (wyrzucić otwarte, wrzucić do rozgrzanego garnka, wlać wino, przykryć pokrywką i gotować na parze 1 minutę, usunąć zamknięte) i wyjąć ze skorupek. Mrożony groszek przelać wrzątkiem i osączyć. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki.

Przygotowanie sosu
Stopić masło w rondlu, wsypać mąkę i wymieszać trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając trzepaczką, by nie było grudek. Mieszając od czasu do czasu gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie puree ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i utłuc. Dodać mleko, ser i masło i dobrze wymieszać. Ew. doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie zapiekankę
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wrzucić rybę do sosu i wymieszać. Dodać krewetki, grzyby, groszek, małże i natkę pietruszki. Wszystko razem delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do ceramicznej foremki do zapiekania (35 x 25 cm). Wyłożyć na nadzienie puree ziemniaczane i lekko wyrównać. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Dużą łyżką rozłożyć porcje zapiekanki na talerze, dołożyć ugotowaną fasolkę szparagową i podawać.

© Paul Merrett

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE