Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Kruche ciasto z łojem
  • 375 g mąki z proszkiem*
  • 175 g rozdrobnionego łoju
  • ok. 250 ml zimnej wody
Nadzienie
  • 2 duże cebule, obrane i posiekane
  • 700 g karkówki wołowej, pokrojonej na kawałki 4-5 cm
  • 400 g ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych na kawałki 4 cm
  • 400 g ziemniaków mączystych, obranych i pokrojonych na kawałki 4 cm
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nadzienie:
Włóż cebulę i mięso do dużego garnka. Wlej tyle wody, by przykryła składniki i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 1½ godziny. Dorzuć ziemniaki do garnka, dodaj sól i pieprz. Zamieszaj i gotuj jeszcze 30-35 minut, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku. Odlej z garnka 300-600 ml płynu (tyle, by nadzienie było soczyste, ale nie pływało w sosie), zachowaj i podaj z zapiekanką jako sos. Przełóż nadzienie do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 1,2 litra i odstaw do wystygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Ciasto:
Wsyp mąkę i łój do dużej miski, dodaj trochę soli i pieprzu. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, aż powstanie miękkie, lekko kleiste ciasto. Odstaw na 5 minut.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 7-8 mm. Odkrój pasek o szerokości 2 cm. Zwilż brzeg naczynia żaroodpornego wodą, przyklej do niego pasek ciasta i też zwilż go wodą. Połóż na wierzchu resztę ciasta, przyciśnij, by skleić brzegi, odkrój nadmiar i dekoracyjnie wykończ brzeg.

Piecz 30–40 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 10-15 minut i podawaj.

* Przesiej 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierz potrzebną ilość. Resztę przechowuj w szczelnym słoiku. Zużyj w ciągu 3 miesięcy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE