Zapiekanka z kurczaka z ziemniaczanym puree

Zapiekanka z kurczaka z ziemniaczanym puree
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


ZAPIEKANKA Z KURCZAKA
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
2 pokrojone w kostkę cebule
2 pokrojone w kostkę pory
1 pokrojona w kostkę marchew
2 łyżeczki (10 ml) posiekanego czosnku
½ szklanki (125 ml) białego wina
1 ½ szklanki (375 ml) bulionu drobiowego
1 szklanka (250 ml) mleka
½ szklanki (125 ml) mąki
gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz
4 piersi z kurczaka
1 łyżka stołowa (15 ml) oleju roślinnego
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanej natki


Przygotowanie
Rozpuścić na patelni masło i smażyć ziemniaki, cebulę, pora, marchewkę i czosnek, aż będą złociste.
Wlać wino i gotować 1 minutę. Wlać bulion i gotować 20 min., aż warzywa zmiękną. Starannie wymieszać mąkę z mlekiem, dodać do warzyw i mieszać, aż potrawa się zagęści. Doprawić do smaku.
Przyprawić kurczaka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu usmażyć mięso, aż się zrumieni. Dodać kurczaka, tymianek i natkę do warzyw i wymieszać. Każdą 6 kokilek napełnić 1 szklanką (250 ml) mieszanki, przykryć ziemniaczanym puree i piec 30 min.


ZIEMNIACZANE PUREE
5 pokrojonych w kostkę ziemniaków
¾ szklanki (190 ml) 35% śmietany
¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła
gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie
Ziemniaki wrzucić do rondla, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić i odparować 5 minut. Przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc. Podgrzać śmietanę, dodać razem z masłem do ziemniaków, wymieszać. Doprawić do smaku.


BULION DROBIOWY 2
2,5 kg starannie opłukanych kości z kurczaka
20 szklanek (5 l) zimnej wody
2 posiekane marchewki (230 g)
4 posiekane cebule (500 g)
2 pokrojone na 5-cio centymetrowe kawałki łodygi selera (115 g)
1 pokrojony na 5-cio centymetrowe kawałki por (115 g)
3 gałązki natki
1 gałązka tymianku
2 listki laurowe
½ łyżeczki (2 ml) ziaren pieprzu
3 zgniecione ząbki czosnku

Przygotowanie
Kości zalać zimną wodą, zagotować, zebrać z powierzchni szumowiny i tłuszcz. Dodać marchewkę, cebulę, seler por, natkę, tymianek, liście laurowe, pieprz i czosnek. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować 2 godz. Przecedzić przez gęste sitko. Można przechowywać 5 dni w lodówce, lub zamrozić.


@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE