Zapiekanka z kurczaka w curry

Zapiekanka z kurczaka w curry
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis

Składniki:
2 ekologiczne piersi kurczaka
2 posiekane w kostkę cebule
3 posiekane w kostkę marchewki
4 szklanki ekologicznego bulionu z kurczaka
1 łyżka ostrego curry
1 łyżeczka kurkumy
½ szklanki mleka kokosowego
1 łyżka ostrego chutney\'a z mango
sok z 1 cytryny
garść rodzynek
garść migdałów w płatkach
garść posiekanej natki kolendry
225 g gotowego ciasta francuskiego
mąka do oprószania
białka z 2 jaj
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 230°C. W rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i masło. Pokrojone w kostkę piersi obtoczyć w mące i wrzucić do rondla razem z marchewką i cebulą. Smażyć 8 - 10 minut, aż kurczak zezłoci się ze wszystkich stron. Wlać bulion, dodać curry, kurkumę, cukier, sok z cytryny, rodzynki, mleko kokosowe i chutney. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż sos zredukuje się. Uprażyć i dodać migdały, dodać posiekaną natkę kolendry, rozlać do żaroodpornych misek. Oprószyć mąką i rozwałkować ciasto, powycinać kółka o średnicy o dwa centymetry większej niż średnica misek. Przykryć miski ciastem, zacisnąć brzegi ciasta, a jego wierzch ponakłuwać widelcem. Z reszty ciasta powycinać różne kształty i udekorować nimi przykrycie, potem posmarować białkiem i piec pół godziny.

© Nadia G.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE