Zapiekanka z kurczaka i porów

Zapiekanka z kurczaka i porów
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
4 duże pory
3 łyżki masła
sól i świeżo mielony pieprz
12 filetów z udek kurczaka
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżeczki musztardy Dijon
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
½ szklanki słodkiej śmietanki
cała porcja prowansalskiej skorupki

Przygotowanie:
Pory umyć i pokroić - najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki. Dusić na maśle, aż zaczną się rozpadać, posolić w trakcie. Do uduszonych porów dodać śmietankę. Można to zrobić na patelni a potem przełożyć do naczynia do zapiekania lub od razu w naczyniu, z którego można korzystać na kuchence i w piekarniku. Udka włożyć do miski. Dodać sos Worcestershire, musztardę, pieprz kajeński, sól, pieprz, tymianek i wymieszać, aby pokryć kurczaka.
Jeśli pory były duszone na patelni, przełożyć je do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć kurczaka, posypać prowansalską skorupką. Piec godzinę w 180 °C.


© Annabel Langbein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA