Zapiekanka z dynią

Zapiekanka z dynią
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania z dyni
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki
1 puszka (465 gramów) puree z dyni (niesłodzonego)
3 duże jajka
1 szklanka gęstej, tłustej śmietany
¾ szklanki tartego sera typu ementaler
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka masła
1 łyżka tartego parmezanu

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do malaksera przełożyć puree z dyni. Dodać jajka, śmietanę, ser, sól i pieprz. Miksować 10-15 sekund, aby składniki się połączyły. Posmarować masłem naczynie żaroodporne o pojemności 6 szklanek. Przelać mieszaniną dyniową. Posypać parmezanem. Zapiekać 35-45 minut, aż się zetnie i lekko zrumieni z wierzchu. Natychmiast podawać.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE