Zapiekanka z brukselki

Zapiekanka z brukselki
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Przepis


Składniki:
75 dag brukselki
3 łyżki masła
2 miarki mleka
3 łyżki mąki tortowej
140 g sera gruyere

Przygotowanie:
Na patelni topimy 3 łyżki masła dodajemy 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Dolewamy mleko i nadal mieszamy. Robimy klasyczny beszamel. Mieszamy aż całość zgęstnieje, uważając, żeby sos się nie przypalił. Musi się zagotować. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem. Brukselkę blanszujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie wrzucamy ją do lodowatej wody. Po chwili przekładamy ją do naczynia do zapiekania. Brukselkę zalewamy sosem i posypujemy serem gruyere. Całość wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-u stopni Celsjusza.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE