Zapiekanka makaronowa z serem, cebulką i kiełbasą z kaczki

Zapiekanka makaronowa z serem, cebulką i kiełbasą z kaczki
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g makaronu rotini (świderki)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu
  • 4 czerwone cebule
  • pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm
  • 150 g suszonej wędzonej kiełbasy z kaczki
  • pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 1 szklanka sera brie bez skórki
  • 1 szklanka dojrzałego cheddara
  • ½ szklanki sera Friulano
  • 1 liść laurowy
  • ½ szklanki panierki panko
  • 1 łyżka masła
  • stopionego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ugotuj makaron al dente i odcedź. Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu, dodaj cebulę z solą i duś 8 min. Zmniejsz płomień i duś jeszcze 35 minut, aż cebula się skarmelizuje. Podsmaż kiełbasę w rondlu przez bez tłuszczu, przez 10 min na średnim ogniu. Zalej cebulę mlekiem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Zmniejsz płomień, dodaj ser oraz liść laurowy i mieszaj dopóki ser się nie roztopi (około 5 min). Zalej sosem makaron i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp panierką panko, skrop stopionym masłem i zapiecz, aż kruszonka będzie złocista, a makaron przypiecze się przy krawędziach.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE