Zapiekanka makaronowa - quattro formaggi

Zapiekanka makaronowa - quattro formaggi
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 60 g masła
  • 200 g wędzonego boczku
  • pokrojonego na skwarki
  • 1 ząbek czosnku
  • obrany i rozgnieciony płazem noża
  • 50 g mąki pszennej
  • 800 ml gorącego (nie wrzącego) mleka 3,2%
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • 160 g tartego gruyèrea z cheddarem
  • pół na pół
  • 150 g mozzarelli
  • pokrojonego w kostkę
  • 350 g makaronu kolanka
  • ugotowanego al dente
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • pokrojonych na cienkie plasterki
  • 40 g drobno startego parmezanu
  • 3-4 szczypty suszonej mieszanki ziół: np. oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
  • nieco oliwy extra vergine

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Roztop około 20 g masła w rondlu na średnim ogniu i usmaż boczek mieszając od czasu do czasu, aż będzie rumiany i chrupiący. Wyjmij go z naczynia łyżką cedzakową i przełóż na papierowy ręcznik, żeby osączyć boczek z nadmiaru tłuszczu. Na pozostałych 40 g masła usmaż czosnek w dużym rondlu, aż zmięknie. Dodaj mąkę do rondla z czosnkiem i energicznie wymieszaj i stale mieszając smaż przez minutę do chwili, gdy mąka nieco pociemnieje. Połącz zasmażkę z 3-4 łyżkami mleka, aż otrzymasz gęstą pastę. Dolewaj pozostałe mleko małymi porcjami podgrzewając zasmażkę na średnim ogniu i mieszaj starannie, żeby nie było grudek. Powinien powstać gładki sos o konsystencji śmietany kremówki. Zmniejsz nieco płomień i wmieszaj musztardę oraz gałkę muszkatołową. Wyjmij ząbek czosnku z sosu i wyrzuć. Dorzuć starte sery oraz mozzarellę i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wmieszaj ugotowany makaron oraz boczek do sosu serowego. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Ułóż pokrojone pomidory na makaronie i posyp startym parmezanem i suszonymi ziołami. Dopraw do smaku oliwą extra vergine. Wyłóż formę do pieczenia folią aluminiową i wstaw do niej naczynie z makaronem. Piecz 30 -40 minut, aż sos zacznie bulgotać i zapiekanka z pomidorami się zrumieni. Zmieszaj w dużej misce wszystkie składniki sałatki. Ubij składniki dressingu, spróbuj i dopraw do smaku. Odstaw na 10 minut, by smaki się połączyły, po czym usuń ząbek czosnku i rozmaryn. Polej sałatkę sosem i wymieszaj tuż przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE