Zapiekane warzywa


Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Warzywa pokroić na ósemki (nie obierać ziemniaków). Dodać w całości ząbki czosnku bez skórki i małe bakłażany. Podrzucać miską tak długo, aż wszystkie składniki zostaną dokładnie pokryte oliwą.
Przełożyć warzywa na gorącą patelnię, najlepiej głęboką, o grubym dnie. Posypać garstką nasion kopru włoskiego i solą morską. Przykryć pokrywką tak, aby pozostawić szparę, przez którą będzie ulatywała para. Dusić 20 minut na średnim ogniu, mieszając ostrożnie, żeby odwrócić warzywa na drugą stronę. Warzywa nie będą chrupiące, ale cebula będzie skarmelizowana i bardzo smaczna. Czosnek i koper nadają smak pozostałym warzywom. Jeśli warzywa mają towarzyszyć pieczonej jagnięcinie, można je przyrządzić wtedy, gdy mięso po upieczeniu zostanie odstawione do przestygnięcia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE