Zapiekane faszerowane ziemniaki

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- umyte
- 2 łyżki miękkiego masła
- sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175°C. Ponakłuwaj ziemniaki widelcem, a następnie natrzyj masłem i posól. Piecz ziemniaki około 1 godziny, aż zmiękną. W tym czasie zrób sos. Włóż masło i mąkę do małego rondla ustawionego na średnim ogniu. Mieszaj drewnianą łyżką, aż zasmażka mocno się zrumieni, przypominając kolorem masło arachidowe (to potrwa 7-10 minut). Powoli dolewaj bulion, stale mieszając trzepaczką, a następnie wmieszaj tymianek. Doprowadź sos do wrzenia, dopraw do smaku i przechowaj w cieple. Zetnij po kawałku ziemniaka z najszerszej i najdłuższej strony (odcięte skórki zachowaj do przepisu na skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i twarożkiem). Wydrąż większość miąższu z ziemniaków, utrzyj z masłem i lekko dopraw do smaku. Przełóż masę z powrotem do wydrążonych skorupek i ułóż ziemniaki w oddzielnych żaroodpornych naczynkach. Polej ziemniaki sosem i posyp wiórkami cheddara. Wstaw ziemniaki do piekarnika na około 10 minut, aż ser się stopi i od razu podawaj.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze