Zapiekane faszerowane ziemniaki

Zapiekane faszerowane ziemniaki
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • umyte
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól gruboziarnista

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°C. Ponakłuwaj ziemniaki widelcem, a następnie natrzyj masłem i posól. Piecz ziemniaki około 1 godziny, aż zmiękną. W tym czasie zrób sos. Włóż masło i mąkę do małego rondla ustawionego na średnim ogniu. Mieszaj drewnianą łyżką, aż zasmażka mocno się zrumieni, przypominając kolorem masło arachidowe (to potrwa 7-10 minut). Powoli dolewaj bulion, stale mieszając trzepaczką, a następnie wmieszaj tymianek. Doprowadź sos do wrzenia, dopraw do smaku i przechowaj w cieple. Zetnij po kawałku ziemniaka z najszerszej i najdłuższej strony (odcięte skórki zachowaj do przepisu na skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i twarożkiem). Wydrąż większość miąższu z ziemniaków, utrzyj z masłem i lekko dopraw do smaku. Przełóż masę z powrotem do wydrążonych skorupek i ułóż ziemniaki w oddzielnych żaroodpornych naczynkach. Polej ziemniaki sosem i posyp wiórkami cheddara. Wstaw ziemniaki do piekarnika na około 10 minut, aż ser się stopi i od razu podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE