Zapiekana owsianka

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 1 godzina, 15 minut
Składniki:
- 135 g płatków owsianych
- 75 g orzechów laskowych bez skórki
- 75 g grubo posiekanych suszonych fig lub rodzynków sułtańskich
- 3 łyżki miękkiego brązowego cukru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 650 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Połącz płatki owsiane, orzechy, suszone owoce, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i cynamon. Zamieszaj. Dolej mleko, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i piecz 45 minut. Posyp pozostałym cukrem i wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut, by wierzch stał się chrupiący.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze