Zapiekana brukselka z węgierskimi kiełbaskami i chipsami z pasternaku

Zapiekana brukselka z węgierskimi kiełbaskami i chipsami z pasternaku
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis


Brukselka:
½ kg brukselki
2 łyżki oliwy extra vergine
duża szczypta soli
czosnek

Kiełbaski:
1 łyżka oliwy extra vergine
4 pikantne węgierskie kiełbaski

Pasternak:
5 pasternaków
olej arachidowy lub canola do smażenia

Brukselka:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Każdą główkę brukselki obrać i zewnętrznych liści, odkroić koniec głąba i przekroić na pół. Ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą oraz posolić. Wymieszać i piec 25 minut. Dodać rozgnieciony czosnek, wymieszać i piec jeszcze 10 minut.

Kiełbaski:
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Kiełbaski ponakłuwać widelcem. Zmniejszyć ogień i ułożyć kiełbaski na patelni. Smażyć 20 minut co 4 minuty przewracając je.

Pasternak:
Rozgrzać olej we frytkownicy do 190°C. Pasternak pokroić w plastry grubości około pół centymetra i smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu i posolić.

© Nadia G.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE