Zakwas na żur

Zakwas na żur
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej (10 łyżek)
  • kawałek skórki razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do słoja lub kamionkowego garnka wkładamy wszystkie składniki i zalewamy 2 szklankami letniej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie powinien pojawić się przyjemny kwaskowy smak i charakterystyczny zapach. Im dłużej zakwas stoi, tym robi się kwaśniejszy. Jeśli chcecie zrobić większą ilość, to po 4-5 dniach należy rozlać go do butelek, zakorkować i trzymać w chłodnym miejscu. Zakwas na barszcz biały robimy z mąki pszennej, a na żur - z żytniej razowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE