Zakwas

Zakwas
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Przepis

Składniki:
250 g mąki chlebowej
5 zielonych winogron bez pestek
250 ml letniej wody

do nakarmienia (za każdym razem):
100 g mąki chlebowej
100 ml letniej wody

Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy posiekane winogrona, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy łyżką na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Przelewamy do dużego słoika, szczelnie zamykamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni. Wyrzucamy połowę sfermentowanej masy, resztę przelewamy do miski, dodajemy mąkę i wodę, mieszamy, przelewamy z powrotem do słoika, zamykamy i odstawiamy na kolejne 2 dni. Ponownie wyrzucamy połowę, karmimy i odstawiamy na 2 dni. Po 6 dniach zakwasu możemy już użyć do pieczenia. Jeśli zakwas wykorzystujemy do pieczenia regularnie, mniej więcej co tydzień, powtarzamy pkt 2 co 2 dni. Zakwas karmimy po każdym użyciu go do pieczenia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE