Yorkshire pudding

Yorkshire pudding
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Trudność:
łatwe

Przepis

Składniki:
3 bądź lub jajka (objętościowo 200 ml )
200 ml mleka
200 ml mąki
szczypta soli
smalec (do wysmarowania foremek, ok. 0,5 cm na jedną foremkę)
foremka do mini muffinek na 24 sztuki

pasta z pieczonego indyka:
400 g pieczonej piersi z indyka
6 łyżek majonezu
1 łyżeczka pieprzu

sos żurawinowo- pomarańczowy:
½ szklanki całej żurawiny w słoiku
¼ szklanki soku pomarańczowego
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka pieprzu
40 ml likieru Cointreau

Przygotowanie:
Mikserem wymieszać jajka z mlekiem, następnie dodać mąkę i sól, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na min. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej tem. ok. 250 st. C. W każdą foremkę do mini muffinek włożyć ok. 0,5 cm smalcu, włożyć do rozgrzanego piekarnika i nagrzewać blachę, aż tłuszcz zacznie dymić. Następnie wyjąc blachę, zmniejszyć tem. do 230 st. C. Wlać ciasto do foremek, tak aby tylko przykryło dno. Piec ok. 6 do 7 minut.
Przygotować pastę z pieczonego indyka. Upieczoną pierś z indyka pokroić w drobną kostkę, dodać majonez oraz pieprz i zmiksować na gładką pastę, ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego, i wycisnąć do dziurek w Yorkshire pudding.
Przygotować sos żurawinowo-pomarańczowy. Do rondelka przełożyć żurawinę, wlać sok pomarańczowy, likier, dodać cynamon, pieprz oraz startą skórkę z pomarańczy. Zagotować, następnie gotować na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) do odparowania alkoholu i zgęstnienia sosu. Sosem delikatnie polać przygotowane Yorkshire pudding.

przepis nadesłała Agnieszka Fluderska
www.danianaprzyjecia.pl

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE