Wstążki z małżami

Wstążki z małżami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 4 ząbki czosnku: 2 zmiażdżone i 2 pokrojone w cienkie plasterki
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 3 tuziny małży littleneck/wenus lub 4 tuziny sercówek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej
  • ½ kg makaronu wstążki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Najlepiej 8 godzin wcześniej (a co najmniej 1 godzinę wcześniej) wymieszać w dużej misce oliwę, czosnek, płatki papryki. Przykryć, zostawić w temperaturze pokojowej.
Oczyścić małże, opłukać, wrzucić do dużej miski z wodą, dodać mąkę. Żywe małże otworzą się, by pożywić się mąką, uwalniając z wnętrza drobiny piasku. Odstawić na 10 minut. Każdą muszlę umyć dokładnie pod strumieniem zimnej wody, oskrobując zewnętrzną stronę. Znów włożyć do zimnej wody. Jeśli trzeba – powtórzyć czyszczenie, nawet kilkakrotnie, aż w wodzie nie będą się unosiły zanieczyszczenia. Odsączyć, schłodzić. Zagotować wodę w dużym garnku. Dobrze osolić. Włożyć wstążki i gotować al dente. Ustawić timer 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Spróbować czy makaron jest już gotowy. Jednocześnie zagotować ¼ szklanki wody w dużym rondlu z dopasowaną pokrywką. Wsypać oczyszczone małże, przykryć i gotować, aż małże się otworzą, 3-5 minut. Wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły. Wrzucić ugotowane otwarte małże (z muszlami) do oliwy z przyprawami. Przecedzić wywar z małży i wlać. Dodać makaron i przyprawy. Wymieszać. Skropić pikantną oliwą. Podawać natychmiast.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE