Wspaniały tort Czarny las

Wspaniały tort Czarny las
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Wystrzałowe Święta Jamiego
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Ilość osób:
12

Przepis

To bez wątpienia jeden z najbardziej rozpustnych i znanych deserów lat 70’ i 80’. Macie okazję podać ten smakołyk ze Szwarcwaldu w pierwotnej wersji z cudownym, puszystym biszkoptem, bitą śmietaną, masą czekoladową i wiśniami. Całość wprowadzi was w stan tortowej śpiączki. To efektowny deser na specjalne okazje!

Składniki:
Biszkopt:
185 g masła plus dodatkowo do smarowania
150 g czekolady 70% zawartości kakao (dobrej jakości)
125 ml mleka 2%
175 g mąki ze środkiem spulchniającym
225 g cukru (golden)
150 g brązowego cukru
1 łyżka kakao
3 duże jajka z wolnej hodowli
75 g maślanki

Dodatki:
700 ml kremówki
25 ml kirszu
1 łyżka płynnego miodu
100 g czekolady 70% zawartości kakao (dobrej jakości) plus trochę do ozdoby
1 laska wanilii
50 gramów cukru pudru
75 gramów orzechów laskowych
370 g frużeliny wiśniowej
1 opakowanie strzelających cukierków

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni.
Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem.
Czekoladę połam i wrzuć do średniego rondla, dodaj masło, mleko i szczyptę soli morskiej. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż wszystko się połączy, następnie odstaw do przestudzenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, oba rodzaje cukru i kakao. Dodaj pojedynczo jajka i ubijaj.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj śmietankę i ubijaj, następnie wlej i wymieszaj masę z jajkami. Całość przelej do przygotowanej tortownicy, wierzch wyrównaj szpatułką. Piecz przez 1 godzinę i 10 minut, aż się w pełni upiecze. Sprawdzaj patyczkiem, wbijając go w środek. Czysty oznacza, że ciasto jest upieczone. Zostaw w formie na 5 minut, następnie przełóż na metalową kratkę do całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj masę czekoladową. 200 ml kremówki, kirsz i miód wlej do rondla i podgrzewaj do zagotowania na średnim ogniu. Czekoladę połam do żaroodpornej miski, zalej ją podgrzaną kremówką z dodatkami i ubijaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Pozostałą kremówkę przelej do miski. Przekrój laskę wanilii wzdłuż, wybierz ziarenka i wrzuć je do kremówki. Dodaj przesiany cukier puder i ubijaj, aż śmietana osiągnie zwartą, ale miękką konsystencję. Wstaw do lodówki. Podpiecz orzechy na patelni na średnim ogniu, aż się zrumienią, następnie lekko je utłucz w moździerzu.
Biszkopt przekrój poziomo na trzy krążki. Dolny krążek posmaruj kilkoma łyżkami frużeliny. Rozłóż połowę masy czekoladowej i 1/3 bitej śmietany. Nałóż jeszcze kilka łyżek frużeliny, posyp odrobiną strzelających cukierków i 1/3 rozdrobnionych orzechów laskowych. Powtórz wszystko z drugim krążkiem. Trzeci krążek ułóż na wierzchu, wyciśnij z rękawa lub nałóż łyżką resztę bitej śmietany. Posyp resztą orzechów, skrop zalewą z frużeliny, ułóż ścinki i kawałki czekolady. Tort można podawać z zimnymi, bardzo dojrzałymi, świeżymi czereśniami – jeśli jest na nie sezon.

Przepis pochodzi z książki „Jamie’s Comfort Food” ©

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE