Wontony krewetkowe z dressingiem z dymki, imbiru i octu

Wontony krewetkowe z dressingiem z dymki, imbiru i octu
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kylie Kwong - czysta magia (odc.7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przygotowanie:

Dressing
2 ½ łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki posiekanych łodyżek i korzonków kolendry
2 łyżki posiekanego imbiru
2 łyżki posiekanej dymki
2 łyżki kecap manis
2 łyżki octu słodowego
¼ łyżeczki oleju aromatyzowanego chili
odrobina oleju sezamowego

Wontony
9 świeżych średnich krewetek (około 300g)
1 łyżka z grubsza posiekanych listków kolendry
1 łyżka posiekanej dymki
1 ½ łyżki posiekanego imbiru
1 łyżeczka wina shaoxing lub wytrawnej sherry
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
¼ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki oleju sezamowego

Dodatkowo
16 kawałków świeżego ciasta na wontony, w kształcie kwadratu o boku 7 cm

Przygotowanie
W miseczce wymieszać składniki dressingu, odstawić. Obrać krewetki i pokroić drobno mięso, wymieszać z pozostałymi składnikami w miseczce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie nakładać na ciasto i zlepiać je w kształt „sakiewek”.
Gotować wontony, partiami, we wrzątku przez około 2 minuty, wyjmować łyżką cedzakową. Ułożyć ugotowane wontony na półmisku i polać przygotowanym dressingiem

© Kylie Kwong

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE