Wołowina Wellington

Wołowina Wellington
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej patelnię i piekarnik do 180°C. Przypraw mięso sporą ilością soli morskiej i pieprzu. Posmaruj je musztardą i oliwą (zapobiegnie przywieraniu mięsa do patelni). Podsmaż polędwicę, by nabrała koloru (przez minutę z każdej strony). Przełóż ją do brytfanny i piecz w piekarniku przez 7 - 8 minut. Wyjmij i zostaw, żeby wystygła. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozpuść masło na patelni i usmaż na nim wątróbkę. Gdy zrobi się miękka, przełóż ją do blendera i zmiksuj tak, by nadać jej konsystencję pasztetu. Na tej samej patelni usmaż pieczarki. Odsącz je i odłóż na bok, żeby wystygły. Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Połóż na nim naleśniki. Dzięki nim mięso nie straci soczystości podczas pieczenia. Naleśniki posmaruj pastą z wątróbki i posyp pieczarkami. Na środku połóż polędwicę i posmaruj ją resztką pasztetu z wątróbek. Zawiń mięso w ciasto i upewnij się, że jego brzegi stykają się ze sobą. Posmaruj ciasto żółtkiem i piecz przez 25-30 minut aż zrobi się złote i chrupiące.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE