Wołowina w sosie ostrygowym

Wołowina w sosie ostrygowym
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
2

Przepis



Wołowina:
200 g zielonej fasolki szparagowej
350 g polędwicy wołowej, pokrojonej na cienkie plasterki
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego i więcej do przyprawienia
szczypta cukru
1 łyżka oleju arachidowego
3 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane
1 średnia chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana

Smażonego ryż:
2 łyżki oleju arachidowego
2 rozkłócone jajka
50 g mrożonego zielonego groszku
200 g ugotowanego zimnego ryżu jaśminowego
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
świeżo mielony biały pieprz

Przygotowanie:
Zblanszuj fasolkę w rondlu z osolonym wrzątkiem przez 1 minutę, odsącz, zahartuj w zimnej wodzie i odstaw na bok. Dopraw pokrojoną wołowinę jasnym sosem sojowym, sosem ostrygowym i cukrem. Dodaj trochę soli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu, dobrze wymieszaj i odstaw na bok. Rozgrzej wok na dużym ogniu i wlej olej arachidowy. Włóż zamarynowaną wołowinę i posyp czosnkiem i chili. Szybko przemieszaj i smaż, aż mięso się zrumieni. Dodaj fasolkę i smaż kolejną minutę. Dopraw szczyptą soli i kroplą sosu ostrygowego. Rozgrzej wok albo dużą patelnię na dużym ogniu, wlej olej arachidowy, a następnie ubite jajka. Po 1-2 minutach lekko je przemieszaj. Dodaj zielony groszek, wymieszaj i smaż niecałą minutę, a następnie wsyp ryż i smaż, aż przestanie się kleić. Dopraw go do smaku jasnym sosem sojowym, olejem sezamowym oraz białym pieprzem i natychmiast podaj.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE