Wołowina w panierce z pieprzu z pieczonymi ziemniakami i jarzynką z porów i musztardy

Wołowina w panierce z pieprzu z pieczonymi ziemniakami i jarzynką z porów i musztardy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis

Wołowina:
4 steki wołowe po 200 g
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
sól i pieprz

Ziemniaki:
1,5 kg mączystych ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego

Jarzynka:
2 - 3 duże pory
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso umieścić w płytkim naczyniu i przykryć plastrami czosnku, polać olejem i doprawić szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzać piekarnik do 240°C. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Zagotować duży garnek osolonej wody i podgotować w niej ziemniaki przez 2 - 3 minuty. Podgotowane ziemniaki starannie osączyć w metalowym durszlaku pod przykryciem, aby nieco spulchnić ich brzegi. Durszlak z ziemniakami wstawić do gorącego garnka po wrzątku i potrzymać jeszcze przez 1 - 2 minuty, aby mocniej zaparowały. Potem przełożyć do dużej miski, posolić, polać olejem i dobrze wymieszać podrzucając. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Pory delikatnie usmażyć do miękkości na patelni z 2 łyżkami oleju. Zdjąć z ognia, a kiedy przestygną, dodać łyżkę octu i łyżeczkę musztardy. Doprawić solą i pieprzem. Ziarna pieprzu rozbić w moździerzu, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oleju i obtoczyć w nich mięso. Pozostały z marynaty olej wylać na rozgrzaną patelnię i obsmażyć z obu stron mięso, aż się mocno zrumieni. Wstawić do piekarnika na 7 - 8 minut. Upieczone steki odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Podawać z ziemniakami, jarzynką i sałatką z zieleniny.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE